Besøg hos børnehaven Eventyrøen i København

Vi er blevet kontaktet af en begejstret børnehavepædagog, efter han havde indkøbt Track Connectors. Vi tog ud og besøgte stedet. Både for at se børnene lege med Track Connectors, men også for at høre, om vores formodede positive pædagogiske perspektiver i legetøjet.

På en grå og regnvåd eftermiddag prøvede jeg at finde Børnehaven Eventyrøen, som ligger et stenkast fra Østre Gasværk på Østerbro i Kbh. Så bliver vejret vel ikke bedre til indendørs leg med f.eks. Brio og Duplo. Google Maps ledte mig igennem en byggeplads, men det var et en ægte postbud, som måtte vise mig resten af vejen til den relativt nybyggede børnehave. Erik, som var pædagogen, der gjorde besøget muligt, åbnede op med et smil. Vi gik ind i et lille legerum, hvor to drenge, Oscar og Julius, allerede var i fuld gang med at lege. De havde bygget et slags flyvehop af Duplo Skinner og Brio klodser, som blev holdt sammen af Track Connectors, selvfølgelig.

At bygge med tape og lærertyggegummi

Mens de to drenge i femårsalderen legede stunt-tog, fik jeg en hyggelig snak med Erik. Han havde nogle måneder tilbage kontaktet Squar3d, fordi han var så vild med de muligheder, Track Connectors gav. Men også fordi han selv havde forsøgt, at bygge i højden med Duplo og Brio. Til at holde sammen på togskinner og klodser havde han brugt tape og lærertyggegummi. Og man kan godt forestille sig, hvordan det var gået – selv om idéen er fin nok. 

“Selv jeg synes, det er sjovt at bygge”

Jeg var selvfølgelig nysgerrig efter at høre om de pædagogiske perspektiver, der måtte ligge i Track Connectors. For i Squar3d havde vi selv tænkt, at det ikke bare er et legetøj, men også noget, der støtter børnenes udvikling. 

Og Erik kunne bekræfte, at Track Connectors kan noget, som andet legetøj ikke altid mestrer. Det første han fremhæver er, at det holder børnene længe ved legen. Kombinationen af først at bygge og så lege gør, at børnene er ved samme legetøj i længere tid ad gangen, hvilket får ham til at udbryde: “Selv jeg synes, det er sjovt at bygge med!”

Udvikler den rummelige og matematiske intelligens

Erik er derudover også af den overbevisning, at Track Connectors understøtter børnenes rummelige og matematiske forståelse. Netop ved at de skal forestille sig en bestemt banes forløb, trænes børnenes rummelige intelligens. Hvor mange klodser skal der til for at lave en stigning?

Hvor mange skinner og klodser skal der til for at bygge en cirkel? Der skal tælles og trænes. Fuldstændig lige som det også er muligt med computerspil. F.eks. med det meget udbredte spil Minecraft. Men i Minecraft opnår du aldrig samme taktile umiddelbarhed, som fysisk legetøj giver.

Styrker børnenes samarbejdsevner

Med Track Connectors er det oplagt, at børn bygger banerne sammen. På den måde kan de hjælpes ad ved at virkeliggøre hinandens gode idéer. Børnene får også afprøvet, hvordan det er at gå fra idé til virkelighed. Det er nemlig ikke altid så let.

Ofte leger børnene stuntlege med togene. Klassikeren er, at de bygger en rampe, som togene kører ud over. Den slags leg lærer dem også at vente på tur. En dyd, de allerede nu skal bruge og bestemt også får brug for senere i livet.


En anden leg, der går igen er, at børnene stiller dominobrikker for enden af en rampe. Så slipper de toget øverst og lader den brage ind i brikkerne for neden. Som en slag bowlingspil.


Erik mener, at det at bygge i højden, som Track Connectors muliggør, også bidrager til at udvikle børns motoriske færdigheder. 

Leg på tværs af alder?

Én ting jeg var særlig nysgerrig efter at høre var, om børnene leger på tværs af aldersskel. For det aspekt havde vi i Squar3d talt en del om. Og selv om Erik godt kunne se det perspektiv, så var det ikke tilfældet i hans børnehave. Særligt mindre børn i tre-fire års alderen får hjælp af voksne til at bygge banerne. Simpelthen fordi de endnu mangler at få øvet finmotorikken. Men denne aldersgruppe vil gerne lege med en bygget bane, hvilket, grundet deres motoriske udvikling, ikke havde været muligt af baner sat sammen af tape og lærertyggegummi. Erik føjer til denne tanke, at man kunne lade de store være igangsættere af lege, som så kunne inspirere de små.

Et legetøj for børn og voksne

Efter en halv times tid, hvor jeg havde talt med Erik og fået svar på de spørgsmål, jeg brændte efter at få stillet, var Julius og Oscar gået over til at lege i et indendørs legehus. Drengene havde været i gang med togbanen allerede inden jeg ankom. Det var, tænkte jeg, også mit stikord til at cykle hjem i regnen og skrive om et rigtig lærerigt besøg. Og selvfølgelig også lige selv bygge en bane med mine egne Track Connectors.

– Eventyrøen blev besøgt af Lars Jensen

Der er forskellige forhandlere til det offentlige som fører Track Connectors. Se listen her.